Saç ekim yaptıranın da yapanın da en büyük tereddütü saç ekimi yapılan alanda köklerin mikrop kapması ve buna bağlı olarak ölmesidir. Haklı bir korkudur. Çünkü hem bütün emekler boşa gider hemde zaten saç sorunu olan kişide köklerin ölmesi tekrar ekimi de sorun haline getirir.
Kafa derisi iyi kanlandığı için iltihap oluşma riski düşüktür. Ama yinede bazı şeylere dikkat etmek gerekir.
Saç Ekiminde İltihaplanma Olursa Kökler Ölür mü ?
Evet iltikap köklere kadar ilerlerse ölür, bu iltihaplanma geniş alana dağılmış şekilde olursa tüm alandaki kökler ölebilir, sivilce gibi tek bir follikülde ise bu durumda o follikül ölür, sivilce çok sayıda ise arada güve yeniği görünümü olur.
Ekim yapılırken gerek alım alanında gerekse ekim alanında binlerce noktadan cilt yaralanır yani binlerce noktada mikrop girebilecek delik oluşur.
Kafa derisinin çok iyi kanlanması sebebiyle buralardan mikrop girip iltihap yapma ve bu iltihabın yayılma ihtimali çok sık bir durum değildir. Ama olduğunda da felaketle sonuçlanabilir. Bu sebeple ekim işlemi süresince steriliteye maximum dikkat gösterilmeli ve ekim sonrası temizlik yaparken mikrop kapmasına sebep olmalıdır.
Üst kısımda saç ekimi yaptırmış ve kafasına nemlendirici sürülmesi tavsiye edilmiş bir birey görmektesiniz. Nemlendirici yaraya hiç bir fayda etmediği gibi yaranın daha kolay mikrop kapmasına sebep olarak, iltihaplanma meydana gelmektedir.
Saç Ekimi Sonrası Mikro Kapması Nasıl Önlenir ?
Önlem için genellikle operasyon sonrası antibiyotik başlanır, antibiotik kısmen korusa da mutlak koruma fonksiyonu yoktur. Daha etkili önlem için işlem sonrası yıkamada mümkün olduğunca mikrop öldürücü etkisi olan zararsız nemlendirici içeren solusyon ve mümkün olduğunca mikrop öldürücü etkisi olan yumuşak özellikte bir şampuan tercih edilmelidir.
Yaygın olarak kadınların ellerinde nemlendirici olarak kullandıkları losyonlar sürülür 10-15 dakika sonra şampuanla yıkanır ya da yıkama önerilir. Nemlendirme amacıyla cilt nemlendiricisi değil bu amaçla üretilen ve daha iyi nemlendiren ve mikrop öldürücü etkisi olan jeller tercih edilmelidir. Çünkü nemlendiriciler mikropları öldürmediği gibi kanla karışarak mikropların üremesi için ortam hazırlayabilir.
Postop Set
Postop Set iltihaplanma sorununa ciddi çözüm getirmiştir. Tıptaki yenilikleri yakından takip eden tüm merkezlerin önermesi de bunu göstermektedir. Postop saç ekiminden sonraki yıkamalara özel geliştirilmiş Türkiye’deki tek tıbbi üründür. İçeriğinde jel ve hazır köpük bulunmaktadır. Postopla ilgili ayrıntılı bilgileri ilgili sayfalardan okuyabilirsiniz.
İltihap kapmayı önlemesi yanı sıra
Ödemin (şişlik) daha az olması
Kaşıntıyı azaltması
Serinlik hissi vermesi
Saçı beslemesi
Çok kolay uygulanabilmesi
Kolaylıkla geri temizlenebilmesi
Köklere zarar vermemesi gibi bir çok avantajı da vardır.
Saç ekimi sonrası kullanılacak üründe şu özellikler olmalıdır;
Ekimden sonra oluşan yara kabuklarını ve pıhtıyı yumuşatan ürün;
Ekim alanındaki mikropları öldürmelidir.
Tahriş edici madde içermemelidir.
Kolay sürülebilmelidir.
Kaşıntıya sebep olmamalıdır.
Uygulandığı alandan su döküldüğünde kolayca temizlenmelidir.
Köklere zarar veren madde içermemelidir.
Kafada oluşan şişliğin daha az olmasını sağlamalıdır.
Ekim sonrası ilk yıkamalarda kullanılacak şampuan;
Kolay köpürmeli ya da direk köpük olmalıdır.
Ağır kimyasal içerikli değil bebe şampuanı gibi hafif olmalıdır.
Yeterince nemlendirici özellikte olmalıdır.
Saç besleyici etki göstermelidir.
Mikrop öldürücü etki göstermelidir.
Zararlı kimyasal içermemelidir.
Ekonomik olmalıdır (bazı merkezler ekimi biraz ucuz yapıp 1000-2000 TL’lik ürünler satmaktadır, almak istemeyen kişilere de “ekilen saçlarınız çıkmazsa bu ürünü kullanmadığınız için sorumluluk almayız” diyerek hastayı korkutarak satmaya çalışmaktadırlar).
Ekimden Sonra Hangi Şampuan Kullanılır
Şampuan olarak düşünüldüğünde ekimle ilgili olarak aslında birbirinden çok farkı yoktur. Bu konuda iki önemli sorun vardır. Biri enfeksiyondur ve yukarıda ayrıntılı ele alınmıştır. Diğeri ise şampuanın köpürtülmesi sorunudur, şampuan köpürtülürken kökler yerinden oynayabilir ve ölmesine neden olabilir. Bu sebeple hazır köpük kullanılması akıllıca olur.
Donör Alan Temizliği
Köklerin alındığı yere donör yani alım alanı denir. Ne yazık ki ekimden sonra gözardı kalır ve bakımıyla ilgili bilgi pek verilmez. Aslında here greftin alındığı noktada bir delik vardır, bu da enfeksiyon sebebidir. Ekilen alana olduğu kadar olmasa da donör bölge temizliğinde de dikkatli olunmalı, ekim alanında kullanılan ürünler burada da kullanılmalıdır.